PostHeaderIcon Život

PostHeaderIcon Citati o ljubavi

Mogu Vam poslužiti i kao inspiracija za dan zaljubljenih koji nam dolazi... :)

 

PostHeaderIcon Saobraćajne nesreće

Da je kojim slučajem bila veća propaganda na TV-u i u medijima, verovatno bi se i smanjo broj nesreća za volanom. Uzrok nesreće, u većini slučajeva, je ljudski faktor a posledice su katastrofalne. Prema tome, vozači,savetujemo vam oprez za volanom.

 

 

PostHeaderIcon Pogledajte sebe posle gledanja ovog klipa...

Dvadesetosmogodišnji Australijanac srpskog porekla Nik Vujičić, koji je rođen bez ruku i nogu, održao je predavanje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Ovaj mladić, koji je inspirisao mnoge, ne prestaje da uliva nadu, kako ljudima sa hendikepom, tako i ostalima.

Neobična i nesvakidašnja priča danas na našem portalu. Drugačija od onih na koje ste navikli, a opet tako slična njima. I pored invaliditeta koji je ovog mladogića osudio na drugačiji život, njegova harizma i humor, kao i želja za životom, ostavljaju bez daha.

 

 

PostHeaderIcon Tajna pravljenja kubanskih cigara

Ljubitelji kubanskih cigara dobro znaju šta su Montekristo i Romeo i Đulijeta. Manje je, međutim, poznato kako su nadeleko čuvene kubanske cigare dobile nazive po delima Aleksandra Dime i Vilijema Šekspira.

Nazvane su tako zahvaljujući tradiciji čitanja knjiga u fabrikama cigara, koja datira još iz 1860. godine. Tada je knjige naglas čitao jedan od "uvijača cigara", onaj koji je bio pismen i imao dobar glas. Običaj se zadržao, te i sada postoji zanimanje "čitač".

U fabrici cigara u Havani i danas se oseća slatkasto-opori miris duvana. Vazduh je vreo i vlažan. Nema klima uređaja jer bi isušili dragocene listove.

U glavnoj dugačkoj hali, jedan do drugog, na drvenim klupama sede radnici - desetine muškaraca i žena koji zavijaju cigaru za cigarom.

Uprkos padu prodaje zbog svetske recesije, Kuba je i dalje najveći svetski proizvođač cigara.

Ručno pravljenje kubanskih cigara zahteva veliko majstorstvo, ali je prilično monotono. Da bi ispunili normu, radnici nemaju vremena da razgovaraju.

Zato je fabrika, da bi pomogla radnicima da zadrže koncentraciju i prebrode radni dan, unajmila čitača, odnosno čitačicu Griselu Valdes-Lombiljo.

U prostoriji u kojoj radnici zavijaju cigare je platforma na kojoj, ispred mikrofona, sedi Grisela i ujutru najpre glasno čita zvanične državne novine Granma, dok popodne prelazi na romane.

Ta nekadašnja nastavnica, zaposlena je kao zvanični čitač već 20 godina. Kaže da joj posao predstavlja pravo zadovoljstvo i da se nikada ne umori od njega.

"Osećam se korisno, prenosim drugima delić znanja i kulture. Ovi radnici u meni vide kulturnog savetnika, nekoga ko se razume u pravo, psihologiju i ljubav", priča Grisela.

Radnici sami izražavaju želje koje bi romane voleli da slušaju, od modernih poput "Da Vinčijevog koda" Dena Brauna, do klasika kao što je "Grof Monte Kristo", od Aleksandra Dime koji je odavno omiljen roman proizvođača cigara.

 

PostHeaderIcon Crveno meso povećava rizik raka mokraćnog mehura

Dobro pečeno crveno mesno na roštilju – zar može postojati bolje jelo do toga? No tko redovito papa prepečeno crveno meso povećava rizik obolijevanja od raka mokraćnog mjehura.

Crveno meso usrećuje ljubitelje dobrog roštilja, ali čini se da ne uveseljava vaš mjehur, pogotovo kada su u pitanju visoke temperature. To toga je došla jedna američka studija. „Uzrok tomu su amino kiseline koje se nalaze u sastavu mesa i koje pod utjecajem visokih temperatura mogu utjecati na nekontrolirani rast stanica“, objašnjava Xifeng Wu, voditeljica studije.

Veliku ulogu igra način na koji se priprema meso – polupečeno i prepečeno. U grupi u kojoj su sudionici konzumirali srednje pečene odreske, rizik obolijevanja od raka mokraćnog mjehura je bila manja, nego kod one grupe gdje su osobe preferirale itekako dobro pečene odreske i koji ih često konzumiraju.

Da istraživanje drži vodu pokazuje i period u kojem se provodilo – znanstvenici su na Sveučilištu u Teksasu punih 12 godina pratili 1800 pacijenata. Xifeng Wu naglašava da je ovo istraživanje još jednom pokazalo usku poveznicu između prehrane i raka. 

 

PostHeaderIcon Kako odrediti svoj horoskopski podznak!?

Kako se koristi tabela? Prvo izaberite mesec u kome ste rođeni i odmah zatim kolonu koja odgovara datumu Vašeg rođenja (npr. u drugoj trećini meseca, odnosno izmedju 11. i 20. u mesecu). Spustite se kolonom naniže dok ne nađete časovni interval rođenja (npr. izmedju 02:40 i 04:20). U prvoj koloni sa leve strane pročitajte svoj podznak.

U slučaju da ne možete da pronađete svoj časovni interval jer nije naveden, to jednostavno znači da Vaš podznak ne može precizno da se utvrdi bez uzimanja u obzir i mesta i godine rođenja tj. podznak Vam se nalazi na prelazu iz jednog u drugi horoskopski znak.


Slika

 

PostHeaderIcon 5 korisnih saveta za blistav osmeh!

Ne samo što nas blistav osmeh čini mlađim, on je pre svega i pokazatelj našeg ukupnog zdravlja. Bolesti usne šupljine povezane su sa iznenađujuće velikim brojem raznovrsnih oboljenja drugih organa, od srca pa čak do problema sa erekcijom kod muškaraca.

Donosimo vam 5 predloga kako da poboljšate i očuvate svoje oralno zdravlje.

 
Reklame
Razmena Banera - www.samo-opusteno.info